
Hvorfor trenger vi solkraft i Norge?
I Norge er vi velsignet med så mye vannkraft at nesten all strømmen vi bruker på land er fornybar. Likevel er mer enn halvparten av Norges energiforbruk fossil*. Det er fordi fossile brensler benyttes til industri, oppvarming og transport. En så høy andel fossilt brensel i vårt energisystem fører til store utslipp av CO2, NOx og andre forurensende gasser som ikke er bærekraftig. Den beste måten å få ned utslippene på er elektrifisere denne energibruken og bruke energien mer effektivt (ENØK).
Elektrifisering er ENØK
For å elektrifisere så må vi øke strømproduksjonen. Da må vi bygge ut mer kraftproduksjon som ikke forurenser. Elektrifisering har to store fordeler. Med elektrifisering kan hele verdikjeden gjøres utslippsfri dersom vi baserer kraftproduksjonen på fornybar energi. I tillegg går energiforbruket betydelig ned når man går fra fossil energi til elektrisitet. Et eksempel er transport. Mens en moderne dieselbil kan flytte oss ca 2 km ved hjelp av 1 kWt fra diesel, kan en elbil flytte oss ca. 5 km ved hjelp av 1 kWt elektrisitet. Det er ENØK i praksis!
Overgangen fra fossil til elektrisk bilpark krever mer fornybar energi.
Solkraft - miljøvennlig løsning
All kraftproduksjon har ulemper, også solkraft. Men solkraft er den teknologien som har færrest ulemper. Hovedinnsatsfaktorene i produksjon av solpaneler er aluminium og silisium, de to metallene det er desidert mest av i jordskorpen. Solcelleanlegg støyer ikke og krever ikke voldsom infrastruktur. Solcelleanlegg kan installeres på tak. Det er en god løsning med få ulemper for naturen. Dessverre er det mange tak på eldre bygg som ikke er egnet for solkraft. For eksempel fordi taket har kort gjenværende levetid, eller fordi bygget ikke er dimensjonert for ekstra last. Mens vi venter på at bygningsmassen gradvis fornyes og tilpasses solkraft over de neste 30 årene, må derfor også bygge ut en del solkraft på bakke. Den gode nyheten er at solkraft på bakke kan gjøres uten varige miljøødeleggelser.
Bakkebasert solkraft kan bygges ut skånsomt og reversibelt. Vi låner naturen i et solkraftverks levetid (30-40 år). Det tilsvarer om lag et halvt omløp for skogbruk. Siden solkraftverk ikke krever store inngrep som brede veier og annen infrastruktur, kan anlegget fjernes etter bruk og arealet gis tilbake til opprinnelig natur.
Solkraft kan bygges ut kjapt
Det haster med å redusere CO2 utslipp. En kjempefordel med solkraft er at den kan bygges ut kjapt. Mens vannkraft, offshore vind og kjernekraft er kompliserte prosjekter som krever lang tid å utvikle, har en rekke land vist at solkraft kan rulles ut i betydelig skala i løpet av få år. Solkraft er en av svært få løsninger som kan gi betydelige bidrag til å skaffe Norge mer fornybar kraft de neste 5 årene.
Differ Energy er medlem av Solenergiklyngen, som igjen er en del av Fornybar Norge.
Les mer om solenergi og solkraft på Solenergiklyngens nettsider.
*Kilde: «Mer enn halvparten av norsk energibruk er fossil», Teknisk Ukeblad, 19. november 2023